Хірургічне втручання з видалення гіпертрофованої глоткової мигдалини, що ускладнює носове дихання, називається аденотомія. Саме ця мигдалина і є аденоїд – патологічно збільшена лімфоїдна тканина. Функція цього органу полягає у захисті від інфекцій, але коли інфекцій занадто багато та вони часто повторюються, мигдалина розростається й утворюються аденоїди. У зоні ризику діти від 3 до 14 років. Щодо дорослих, то вони стикаються з аденоїдами дуже рідко та це, швидше, виняток.

Цей матеріал ми підготували для того, щоб ви самостійно змогли розібратися в анатомії свого тіла й зрозуміли причину необхідності видалення аденоїдів при їх запаленні. Будьте здорові та завжди відповідальні за турботу про свій організм.

Ступені збільшення аденоїдів

За цією таблицею ви зможете оцінити ступінь проблеми у вас чи вашої дитини та кваліфікувати, наскільки аденоїди збільшені. Ця інформація – для розуміння захворювання, але не для самолікування. За діагнозом обов’язково звертайтеся до свого лікаря. Отже:

Таблиця розмірів і значення аденоїдів

I ступінь II ступінь III ступінь
Розмір
аденоїдів
Аденоїди прикривають верхню третину носової перегородки Аденоїди середнього розміру, закривають вже дві третини вертикальної пластини в носовій перегородці Аденоїди дуже великого розміру, повністю закривають простір носогорла
Наскільки
важко дихати?
Дихання незначно утруднене, особливо спостерігається під час сну Дихання через ніс дуже утруднене Дитина регулярно дихає ротом, помітна сухість губ, можливе хропіння
Як
лікувати?
На цьому етапі операція не призначається. Тільки якщо дитина часто хворіє та є ускладнення через хворобу вух Лікування вже необхідно, щоб аденоїд не прогресував у розвитку. Операція призначається тільки в індивідуальному порядку Тут уже потрібне термінове видалення аденоїда – щоб уникнути ускладнень на інших органах, а також витягнутого «аденоїдного обличчя», викликаного диханням ротом, яке згодом складно виправити. Лицьовий скелет, як правило, практично не виправляється у дорослому віці

Лікування аденоїдів без операції

Аденоїд – це особливий орган імунної системи. Він виробляє антитіла до інфекцій і хвороботворних мікроорганізмів. При успішному медикаментозному лікуванні можна повністю зберегти цей захисний бар’єр і його функцію. Пацієнту призначаються спеціальні антибактеріальні препарати, щоби змінити мікрофлору – це називається консервативним лікуванням.

При такому способі без операції також можна призначити:

  • промивання носа вакуумом;
  • фізіопроцедури;
  • роботу лазерних і магнітних апаратів.

Всі перелічені опції є в клініці CitiDoctor. Вони швидко та ефективно знімають запалення, покращують кровообіг, а також зміцнюють імунітет. Важливо розуміти, що ризик повторних загострень все ж таки залишається й, на жаль, симптоми можуть відновитися.

Показання для того, щоб видалити аденоїди

Збільшення аденоїдів утворює безперервне вогнище інфекції, сильно знижує імунітет, порушує роботу слухових труб і негативно впливає на інші органи. Якщо лікар підтверджує це у діагнозі, то призначається операція з видалення аденоїдів. Отже, такі симптоми є небезпечними при аденоїдах:

  • часте захворювання на ГРВІ або інші віруси, включаючи COVID-19. Це відбувається через те, що природний слиз, який захищає нас від інфекцій, заблокований аденоїдами. Таким чином, без цього слизу мікрофлора страждає та створює ідеальні умови для життя бактерій. Бронхіт і пневмонія також належать до цієї групи;
  • проблеми зі слухом. Аденоїд перекриває собою гирло євстахієвої труби та повітря не потрапляє в інший орган – середнє вухо. Барабанна перетинка більше не рухлива та слухові процеси не працюють як слід;
  • хронічний аденоїдит. Це постійний нежить, незалежно від погоди чи наявності вірусу. А все тому, що в носоглотковій мигдалині утворилася інфекція та бактерії запалюють усі аденоїдні вегетації;
  • отит. Якщо ви помічаєте, що отит знову й знову починається, навіть після лікування – це означає, що носоглоткова мигдалина зросла вже настільки, що робота середнього вуха повністю порушена;
  • далі за списком всі хвороби дихальних шляхів – такі як фарингіт, ларингіт, трахеїт, бронхіт. Зі збільшенням лімфоїдної тканини розвивається й хронічне запалення. На цьому етапі у пацієнта може спостерігатися вже не тільки слиз, а й гній, що стікає органами дихання. Це значно ускладнює ситуацію та розвиває супутні захворювання;
  • аденоїдний кашель. Це безпідставний кашель, що виникає не від вірусу, а від роздратування у горлі. Нервові закінчення зачіпають та організм реагує кашлем. При правильному лікуванні аденоїда кашель піде;
  • в останній групі інші симптоми, такі як часті головні болі, судоми, проблеми з мовленням, а також відставання у фізичному розвитку. 

Видалення аденоїдів у дітей

Найоптимальніший вік для операції – 3-6 років. Краще не відкладати оперативне втручання та боятися його не варто. Сучасна медицина зробила цю операцію короткою, безболісною та ефективною. Ви тільки допоможете дитині вирости здоровою й повноцінною, адже затягування процесу призводить до ускладнень. Таким чином, у такій ситуації помилкою може бути те, що батьки хочуть пожаліти дитину. Навпаки, ми рекомендуємо видалення якомога раніше, адже процес не буде стресовим, а подарує полегшення та здоров’я.

Увага! Якщо відтягувати операцію видалення аденоїдів, у дитини можуть початися проблеми з іншими життєво важливими органами: зі слухом, щелепою, зубами, прикусом і неврологією.

Також наявність такого хронічного джерела інфекції в організмі може служити для ослаблення всього імунітету. У такому випадку організм не зможе боротися з бактеріями, що в нього потрапляють, дитина буде часто хворіти та піддадуться ризику інші органи.

Видалення аденоїдів у дорослих людей

У нашій практиці є випадки, коли і дорослі потребують видалення аденоїдів. Можливо, пацієнт навіть не знає про таку проблему та лікується від інших захворювань.

Які будуть показання до видалення аденоїдів у дорослих?

  • часте хропіння;
  • закладеність носа;
  • порушення дихання в денний і нічний час;
  • безперервні застуди та віруси;
  • хронічний фарингіт;
  • синдром постназального затікання (відчутний гіркий слиз у горлі зранку);
  • хронічний синусит;
  • отити та зниження слуху;
  • бронхіальна астма чи хронічний бронхіт.

Методика

Сучасна українська медицина та ендоскопічне обладнання нового покоління зробили процедуру видалення аденоїдів максимально швидкою, зручною, безболісною та вкрай ефективною. Перевага ендоскопії в тому, що вона безболісна й безпечна, лікар отримує повне уявлення про розміри носогорла, ступінь збільшення аденоїдної тканини та стану гирла слухових труб. Батькам не варто асоціювати це хірургічне втручання з радянським досвідом, оскільки сьогодні наші маленькі пацієнти з радістю та в ігровій формі проходять діагностику, а також сміливо погоджуються на допомогу лікаря – адже це потрібно для добробуту, здоров’я та повноцінного майбутнього дитини.

Щодо обладнання, то наші кабінети оснащені сучасними ендоскопічними стійками, програмами та комплексними технологіями, які дозволяють швидко й точно поставити діагноз, доступно пояснити стан здоров’я пацієнта на цей момент і побудувати курс лікування, що приведе до мети. Водночас ці дані дуже важливі. Не менш важливо звернутися до фахівця якомога раніше, не боячись свого віку та занедбаної форми, якщо така є.

Методи видалення аденоїдів:

  • інструментальний метод – видалення аденоїдів скальпелем під місцевою анестезією;
  • радіохвильовий метод – видалення аденоїдів за допомогою приладу Сургітрон;
  • видалення аденоїдів лазером – безкровний метод за допомогою нагрівання та випаровування непотрібної нам тканини;
  • видалення аденоїдів шейвером – мікродебридером з лезом, що не ушкоджує здорову слизову оболонку носогорла. Операція проводиться під наркозом і з ендоскопічним контролем.

Фахівцями клініки «СІТІ ДОКТОР» використовується комбінований метод видалення аденоїдів. На сайті представлено декілька хірургів-отоларингологів, які оперують, тож ви можете подивитися їх профайли та вибрати фахівця самостійно або звернутися до наших консультантів за допомогою. Кожен лікар медичного центру «СІТІ ДОКТОР» – професіонал, який працює людяно, точно й ефективно. Устаткування значно підвищує рівень якості та знижує ризик ускладнень до мінімуму.

Які аналізи слід здати під час проведення діагностики?

  • Загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою (CBC/Diff) ШОЕ;
  • група крові, резус-фактор;
  • біохімічний аналіз крові.

Важливо знати, що сучасний підхід до видалення аденоїдів дозволяє значно заощадити час, бюджет і вберегти нервову систему від неприємних асоціацій з лікуванням. Ми працюємо «під ключ» і ціна операції вже включає перев’язки, витратні матеріали та наркоз. Лабораторні аналізи оплачуються окремо. Лабораторія знаходиться на першому поверсі клініки.

Які аналізи слід здати під час проведення операції?

  • Загальний і біохімічний аналіз крові;
  • аналіз сечі;
  • коагулограму;
  • аналіз крові на інфекції (гепатит В і С, сифіліс, ВІЛ);
  • ЕКГ.

Підготовка до операції

За 1 день до операції після 6 вечора не можна вечеряти. Вранці не слід пити навіть воду.

Обмеження: аденотомія не проводиться в період гострих інфекційних захворювань після щеплень (протягом 30 днів), а також під час менструації.

Після операції

Харчування: не їсти гостре.

Обмеження: не купати дитину у гарячій воді та обмежити фізичну активність, а також нахили голови вниз.

Як проводиться анестезія при видаленні аденоїдів

  • Місцева анестезія

До місцевої анестезії допускаються діти віком від 7 років. Важливо розуміти, що дитина перебуватиме у свідомості, однак у трохи сонному стані. Якщо загальний наркоз протипоказаний, то місцева анестезія проводиться в кілька етапів – це внутрішньом’язовий укол, розпилення в носогорло та окремий укол у сам аденоїд. Ми використовуємо у своїй практиці розчини ледокоїну чи ультракоїну.

  • Загальний наркоз

У нашій клініці працюють професіонали, які не порушать фізіологічний і психологічний стан вас або вашої дитини. Ми пояснюємо дію наркозу у формі інтерактиву, можемо додати в анестезіологічний апарат приємний смак на вибір дитини та максимально полегшити для вас цю процедуру. Ми працюємо із німецькою фірмою Drager.

  • Анестетики, що ми використовуємо

У клініці CitiDoctor бригада анестезіологів використовує такі препарати: Севоран (препарат нового покоління, що застосовується для масочного наркозу в суміші з киснем та оксидом азоту), а також Діприван, Есмерон, Енфлюрон, Ізофлюран, Дормікум і деякі інші. Який препарат застосовувати, залежить від рішення завідувача лікаря-анестезіолога. Усі рішення ухвалюються індивідуально залежно від випадку, результатів аналізів та індивідуальних особливостей організму пацієнта.

Ускладнення після видалення аденоїдів

Ускладненням після операції може бути кровотеча відразу після операції. У цей час пацієнт все ще під нашим наглядом, тому ми допомагаємо в усуненні кровотечі. Також можливе тимчасове підвищення температури до 37,5-38,0 градусів.

Дуже рідко може виникнути гострий отит через потрапляння крові до слухової труби під час операції. Це також усувається та лікується відразу після операції.

Чек-лист процедур після операції для підтримки здоров’я

  • Правильне харчування
  • Не дихати сильно сухим повітрям, що може бути під палючим сонцем, у сауні або бані
  • Прогулянки, спорт і дихальна гімнастика
  • Важливо продовжувати профілактику захворювань і періодично обстежуватися у лікаря. Алерголог, імунолог, а також отоларинголог повинні переконатися, що з пацієнтом все добре
  • Якщо у вас в діагнозі був атопічний дерматит, бронхіальна астма або алергічний риніт – приділіть своєму здоров’ю трохи більше уваги

Подбайте про себе та ваших дітей! На кону ваш імунітет, дихання й всі пов’язані з ним системи. Будьте здорові та відповідальні! Дізнайтеся більше про операцію з видалення аденоїдів.

CitiDoctor – хірургічний центр повного циклу.

Віримо у ЗСУ! Працюємо на своєму робочому місці!

 

Поставте питання лікарям та отримуйте відповідь 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

Хірургічний центр повного циклу CitiDoctor https://citidoctor.ua/ 

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: 0(44) 333 48 85