судинний хірург, флеболог хірургічного центру «СІТІ ДОКТОР»
Піжовський Євгеній Сергійович

Варикоз, або варикозна хвороба – це захворювання, що проявляється нерівномірним розширенням вен, зміною їх форми. Варикоз розвивається поступово, його першими симптомами є біль, тяжкість, набряки ніг, перенапруження, втома.

Як розвивається це захворювання?

Вени втрачають свою форму та еластичність, починають розширюватися і стають помітними під шкірою. Зазвичай, перша ознака захворювання – характерні судинні сіточки або «зірочки». Але можливі й інші прояви: відчуття тяжкості, біль, набряки ніг до кінця робочого дня, нічні судоми.

  • При варикозі відбуваються порушення в процесі відтоку крові та, як наслідок, кров застоюється у венах.
  • Застій крові викликає розвиток запальних процесів в стінці вени та венозних клапанах.
  • Запалення руйнує стінку вени та клапани.
  • Вени деформуються, клапани не можуть виконувати свої функції (здорові клапани перешкоджають зворотному току крові та допомагають йому рухатися назад до серця).
  • Подальший застій крові призводить до прогресування захворювання, іноді навіть до розвитку трофічних виразок.

На початкових стадіях захворювання, симптоми проходять після відпочинку, але при навантаженні неодмінно виникають знову. Повернення набряків, болю й тяжкості – сигнал до того, щоб звернутися до лікаря. А конкретніше, до судинного хірурга або флеболога – саме ці фахівці займаються захворюваннями венозної системи.

Терміновість лікування

Варикоз не виникає раптово. Його можна та потрібно попередити вчасно. Тому зверніться до лікаря відразу при появі перших симптомів: тяжкості, болю в ногах, набряклості в кінці дня). Лікар призначить обстеження, від результатів якого буде залежати лікування. Ускладнення варикозного розширення:

  • венозний тромбоз;
  • тромбемболія легеневої артерії;
  • тромбофлебіт;
  • трофічна виразка.

Всі ці захворювання зупиняють рух крові, а сам варикоз дуже шкідливий тим, що швидко набирає ускладнень, якщо довго не лікувати патологію. Для кожної стадії захворювання підбирається своє лікування, тому оптимальний варіант – звернутися до спеціаліста вже за перших ознак захворювання.

Методи лікування варикозу в хірургічному центрі CitiDoctor

1. Мікросклеротерапія

Для лікування дрібних судинних сіточок на ногах, які ще називають варикозними зірочками або телеангіектазіями, наші флебологи використовують метод мікросклеротерапії. За допомогою голок і катетерів в пошкоджені судини вводиться речовина-склерозант, що безболісно склеює вени, закриваючи їх. Він підходить для найвимогливіших пацієнтів, які прагнуть мати ідеальні ноги.

2. Cклеротерапія

Для лікування як судинних сіточок на ногах (що також відомі як варикозні зірочки або телеангіоектазії), так і для варикозно змінених приток (гілок) – варикозних вузлів, ми використовуюємо метод склеротерапії. Це безболісний метод, при якому в вени вливаються ліки, закупорють їх. Це золотий стандарт, що дозволяє назавжди позбутися від венозної сіточки на ногах.

3. Склеротерапія під контролем ультразвукового дуплексного сканування

Незважаючи на те, що багато хто до цих пір сподіваються на успішне лікування варикозу в домашніх умовах народними засобами, доказова медицина (зокрема, флебологія) стрімко розвивається та використовує дієвий метод склеротерапії під контролем УЗД. Він дозволяє назавжди позбутися венозної сітки на ногах.

4. Пінна склеротерапія

Пінна склеротерапія – найбільш популярний метод лікування варикозу. Він дозволяє ефективно позбутися як дрібних венозних сіточок, варикозних розширених гілок, так і великих варикозних вузлів. Препарат для склерозування судини змішують з невеликою кількістю повітря, щоб він придбав форму піни. Застосовується як самостійний метод лікування, так і в комплексі з іншими методами лікування – мікросклеротерапією, склеротерапією під контролем УЗД, ЕВЛК, РЧА (радіочастотною абляцією) або лікуванням за допомогою біоклею.

5. Мініфлебектомія

Шукаєте спосіб моментально та назавжди позбутися від варикозно розширеної вени? Тоді ваша процедура – мініфлебектомія. Проста операція під місцевим наркозом за півгодини позбавить від сіточок і зірочок. Це метод видалення варикозно розширених вен (вузлів) за допомогою спеціальних інструментів (гачків і лопатки) через проколи мінімального розміру на шкірі спеціальної голкою або скальпелем, що не залишає шрамів.

6. Радіочастотна абляція

Радіочастотна абляція (РЧА) вен – це сучасний метод лікування варикозної хвороби. Таке лікування варикозу дозволяє позбутися не тільки візуальних недоліків, але і симптомів варикозного розширення вен: тяжкості в ногах, набряків, судом. Під контролем ультразвуку, лікар впливає на вену, сегмент за сегментом, за допомогою радіочастотного нагріву стінки, змушуючи вену стискатися навколо катетера. Лікує такі ускладнення варикозу, як тромбофлебіт, варикозна екзема, ліподерматосклероз, трофічна виразка.

7. Біоклей

Лікування варикозної хвороби за допомогою біологічного клею є одним з новітніх методів у світі. Він дозволяє безболісно, без анестезії, протягом 20 хв. позбутися причини варикозної хвороби. Клейова облітерація вен – це заклеювання проблемних, варикозних розширених вен спеціальним медичним ціаноакрілатним клеєм. У минулому залишаються носіння компресійної білизни та синці. Відкривати ноги на сонці можна в день процедури, тому біоклей ідеально підходить для лікування влітку або перед відпусткою.

Профілактика варикозу під час карантину:

  • обмежити вживання шкідливої їжі;
  • уникати важких фізичних навантажень вдома та на дачі;
  • робити мінімальні фізичні вправи зранку;
  • відмовитися від пози «нога на ногу»;
  • відмовитися від некомфортною взуття.

Хірургічний центр CitiDoctor пропонує вам комплексну діагностику та результативну консультацію від спеціаліста, який назначить індивідуальне лікування щодо стану ваших вен. Головне – це лише своєчасне звернення до лікаря. Сама процедура є абсолютно безболісною та швидкою, адже сучасні технології та досвід фахівця дозволять зробити маніпуляцію максимально безпечно і комфортно для кожного пацієнта. Звертайтеся!

CitiDoctor – хірургічний центр повного циклу.

Лицарі хірургії: боротьба за ваше здоров’я без компромісів!

 

Задайте питання лікарям і отримуйте відповідь

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Хірургічний центр повного циклу CitiDoctor https://citidoctor.ua/

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: +38(044) 333 48 85