Хронічний лімфоцитарний лейкоз (далі ХЛЛ) є найчастішою формою лейкозів в Україні та інших країнах Європи. Проте останнім часом підходи до лікування ХЛЛ значно змінилися завдяки суттєвим досягненням спеціалістів у розумінні біології захворювання та появою нових, більш ефективних засобів терапії.

За останні роки відбулася зміна стандартів лікування хворих на ХЛЛ і можливостей впровадження сучасних методів терапії в Україні.

Варто зазначити, що ХЛЛ залишається невиліковним захворюванням, при цьому більшість пацієнтів – це особи похилого віку. Критерії лікування найбільше визначаються віком пацієнта, кількістю й тяжкістю супутніх захворювань, а не біологічними характеристиками пухлинних клітин.

Так, у пацієнтів з хорошим соматичним статусом без супутньої патології необхідно прагнути досягнення повної ремісії (за можливості – молекулярної) та забезпечити подовження життя. У хворих похилого віку доцільним є досягнення ефективного контролю над пухлиною з уникненням невиправданої токсичності. У пацієнтів старечого віку лікування є паліативним.

У своїй роботі клініка «СІТІ ДОКТОР» намагається суворо притримуватися сучасних міжнародних стандартів лікування.

Останнє оновлення відбулося за наказом МОЗ № 1635 від 09.09.2022 р.:

  • у пацієнтів віком до 65 років без значної коморбідності для застосування у 1-й лінії терапії перевага надається ібрутинібу, режиму «FRC» і комбінації венетоклаксу з обінутузумабом;
  • у хворих старше 65 років або таких, які мають тяжкі супутні захворювання – ібрутинібу, комбінації венетоклаксу з обінутузумабом, комбінації хлорамбуцила з обінутузумабом;
  • іншими схемами для 1-ї лінії терапії, що мають нижчу категорію рекомендованості, є бендамустин + ритуксимаб, хлорамбуцил + ритуксимаб, FCR (флударабін + циклофосфамід + ритуксимаб) і FR (флударабін + ритуксимаб), ритуксимаб у монотерапії або в комбінації з високими дозами метилпреднізолону та ін.

Ібрутиніб є ефективним препаратом у 1-й лінії терапії ХЛЛ, проте необхідність тривалого приймання, неможливість придбання багатьма пацієнтами через високу вартість, відсутність державної закупівлі обмежують його використання.

Згідно наказу № 1635 від 09.09.2022 року МОЗ України затвердило відповідний Уніфікований клінічний протокол первинної та спеціалізованої медичної допомоги:

  • стандарти медичної допомоги при ХЛЛ, ухвалені в 2016 році, втратили чинність;
  • було розширено спектр т.з. «chemo-free» (без хімієтерапевтичних препаратів) схем лікування ХЛЛ, зареєстрованих в Україні;
  • були оновлені рекомендації щодо діагностики ХЛЛ – зокрема, тестування на наявність del(17p) стало обов’язковим перед початком кожної лінії лікування, і від його результатів залежить вибір схеми терапії;
  • використання хімієтерапевтичних препаратів у будь-якій лінії лікування допускається лише у пацієнтів з відсутністю del(17p).

Останнім часом з’являються нові препарати для лікування ХЛЛ, проте у більшості схем в клініці «СІТІ ДОКТОР» ми застосовуємо моноклональні антитіла проти CD20. Поки що в Україні зареєстровані два препарати цього класу – ритуксимаб та обінутузумаб.

Ми дуже часто зустрічаємося з тим, що до нас звертаються за альтернативною думкою щодо процесу лікування. Наші лікарі завжди відкриті до чесного діалогу, ми структуровано пояснюємо пацієнту та його родині всі тонкощі лікування, ризики й перспективи. Звертайтеся до нас для лікування хронічного лімфоцитарного лейкозу (ХЛЛ), пам’ятаючи, що варто боротися за життя, і там, де, здається, вже опускаються руки – завжди можна віднайти шлях до надії.

 

CitiDoctor – хірургічний центр повного циклу.

Пацієнт понад усе: боротьба за ваше здоров’я без компромісів!

 

Поставте питання лікарям та отримуйте відповідь 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

Хірургічний центр повного циклу CitiDoctor https://citidoctor.ua/ 

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: 0(44) 333 48 85