кандидат медичних наук,

акушер-гінеколог вищої категорії хірургічного центру CitiDoctor О.В. Тян

 

У медичному центрі «СІТІ ДОКТОР» гінекологічна служба представлена потужною командою спеціалістів. У нашому розпорядженні сучасна лабораторія та швидка діагностика, що допомагають у постановці даігнозу, оцінці стану та ефективному лікуванні пацієнток з діагнозом «іхтіоз матки». Ми знаємо свою справу, ми сильні та кваліфіковані в аспектах жіночого здоров’я як зі сторони технічного обладнання, так і з боку знань та досвіду лікарів.

Іхтіоз матки – це рідкісне захворювання, при якому вся або майже вся слизова оболонка порожнини матки заміщується багатошаровим плоским епітелієм. Цей стан вважається доброякісним, але пов’язаний з диспластичними змінами та розвитком плоскоклітинного раку ендометрію. Етіологія злоякісної трансформації до кінця не з’ясована.

Термін «іхтіоз матки» вперше ввів Целлер у 1885 р. Він описав широке зроговіння ендометрію внаслідок внутрішньоматкових аплікацій гарячого формаліну та йоду. Відтоді подібні зміни були виявлені у відповідь на тривалі запальні стани ендометрію, такі як туберкульозний ендометрит, гіперплазія та піометра.

До вашої уваги кейс і шлях лікування пацієнтки з діагнозом іхтіозу матки.

Якщо ви пацієнт і для вас має значення, як проходить розв’язання таких випадків, вам буде корисно дізнатися подробиці щодо процесу надання допомоги пацієнткам з діагнозом «іхтіоз матки». Для наших колег і майбутніх лікарів ми також завжди відкриті у наданні інформації з поетапності роботи гінекологічної служби та використання міжнародних стандартів, за якими працює наша команда.

Клінічний випадок

52-річна пацієнтка у менопаузі звернулася зі скаргами на виділення та порушення сну протягом останніх двох років. Останній огляд у гінеколога був 5 років тому. З анамнезу: одні пологи, два штучні аборти. У 2014 році двічі виконано радіохвильову конізацію шийки матки через дисплазію тяжкого ступеня. Але надалі гінеколога не відвідувала.

Починаємо з діагностики. Вагінальний огляд, кольпоскопія – без особливостей. Ультрасонографія (мал. 1) показала розширення порожнини матки до 2 мм шляхом рідинного компонента, доплерометрія – без особливостей. Лабораторно відзначалося підвищення ШОЕ до 20 мм\год, решта аналізів у межах вікової норми.

Мал. 1. Ультрасонографія матки

Пацієнтці виконано гістероскопію. На етапі розширення цервікального каналу з порожнини матки вилилося до 20 мл каламутної білуватої рідини, бактеріологічне дослідження якої показало наявність колоній Enterococcus faecalis.

Під час гістероскопії (мал. 2) слизова оболонка порожнини матки атрофічна, з білувато-блискучою поверхнею, без особливостей. Виконано резекцію слизової ендометрію до базального шару.

Мал. 2. Гістероскопія

Гістологічний висновок – атрофічний ендометрій з осередками плоскоклітинної метаплазії шийки матки.

Пацієнтку виписано у задовільному стані, призначено антибактеріальну терапію. Контрольна сонографія органів малого таза через 4 місяці не виявила змін. Рекомендовано огляд через 3-5 місяців.

Через п’ять місяців пацієнтка звернулася до клініки зі скаргами на скимні болі внизу живота, почуття розпирання.

При бімануальному огляді відзначалася різка болючість, тіло матки помірно збільшено, виділення убогі слизові. Ультрасонографія показала збільшення матки до 8-9 тижнів, наявність гетерогенного вмісту завтовшки 38 мм, що розширює порожнину матки (мал. 3). Лабораторно відзначалося підвищення ШОЕ до 20 мм/год, решта аналізів у межах вікової норми.

Мал. 3. Сонографія матки

Враховуючи вік пацієнтки, дані анамнезу, історії попередніх маніпуляцій, наявність піометрів, запропоновано оперативне лікування в обсязі екстирпації матки з придатками лапароскопічним методом.

Під час введення маточного маніпулятора з порожнини матки вилилося до 100 мл каламутної молочно-сірої рідини, бактеріологічне дослідження якої показало наявність колоній Staphylococcus epidermidis.

Операція пройшла без технічних складнощів, післяопераційний період протікав без ускладнень.

Мікроскопія зразків виявила, що порожнина матки вистелена багатошаровим плоским епітелієм. У стінках маткових труб – осередкова лімфоплазмоцитарна інфільтрація. Яєчники та шийка матки – без особливостей.

Висновок патолога: морфологічна картина іхтіозу порожнини матки, хронічного сальпінгіту однієї труби та гідросальпінксу іншої.

Обидва препарати відправлено на аналіз до Національного інституту раку. Висновок аналізу зразків: у матеріалі зразків першої операції відзначаються ділянки ендометрію з ознаками гіперплазії, з осередками епідермізації поверхневих шарів ендометрію (так званого «іхтіозу» порожнини матки), лімфоцитарною інфільтрацією. Метаплазований багатошаровий плоский епітелій з ознаками тяжкої дисплазії з поширеними ділянками карциноми in situ з поширенням пухлинного епітелію залозами з частковою та повною обтурацією просвіту залоз.

У матеріалі повторної операції: ендометрій представлений багатошаровим плоским епітелієм з одиничними ендометріоїдними залозами з ознаками залізистої гіперплазії з атипією, поширенням ділянок важкої дисплазії з наявністю карциноми in situ з краплеподібною інвазією (ICD-0 code 80702). В одній з маткових труб – явища гострого гнійного сальпінгіту з поширенням запального інфільтрату на всі шари стінки маткової труби з виходом запального інфільтрату на серозну оболонку. В іншій матковій трубі – явище хронічного сальпінгіту. Яєчники та шийка матки без особливостей.

Висновки

  • Етіологія розвитку іхтіозу перевірено не досліджена.
  • Будь-які зміни ендометрію у жінок, особливо у менопаузі, при ультразвуковому дослідженні мають розцінюватися як патологія, що потребує верифікації процесу.
  • Гістероскопія з тотальною гістерорезекцією дозволяє підтвердити наявність процесу у порожнині матки.
  • Комбінація ЗЗОТ у менопаузі особливо насторожує та має право на більш детальне вивчення й діагностику.
  • Іхтіоз тіла матки – це маловивчений патологічний процес, що вимагає прицільного та детального дослідження в аспекті можливого онкопроцесу.

Звертайтеся до гінекологів клініки «СІТІ ДОКТОР», ми завжди готові надати професійну медичну допомогу, використовуючи сучасне медичне обладнання, безпечні умови роботи, досвід фахівців і відповідність міжнародним стандартам.

 

CitiDoctor – хірургічний центр повного циклу.

Пацієнт понад усе: боротьба за ваше здоров’я без компромісів!

 

Поставте питання лікарям та отримуйте відповідь 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

Хірургічний центр повного циклу CitiDoctor https://citidoctor.ua/ 

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: 0(44) 333 48 85