кандидат медичних наук, ортопед-травматолог клініки CitiDoctor В.М. Ковальчук

Ковальчук В.М. - Остеоартроз. Лікування у клініці «СІТІ ДОКТОР»

Остеоартроз – патологічний стан, що прогресує, який характеризується хронічними дегенеративно-дистрофічними змінами всіх компонентів суглоба – хряща, субхондральної кістки, синовіальної оболонки, зв’язок, капсули, периартикулярних тканин.

Останніми роками відмічають усе більші відмінності у перебігу захворювання залежно від локалізації процесу. Згідно з даними глобальних оцінювань, у 250 млн людей на планеті виявляють остеоартроз нижніх кінцівок. Крім того, ця патологія є основною причиною інвалідності.

Остеоартроз – найпоширеніше захворювання суглобів в Україні. Суглобовий хрящ отримує найбільше навантаження на одиницю площі серед усіх гіалінових хрящів у тілі людини.

Встановлено низку чинників ризику розвитку захворювання:

  • пошкодження зв’язок;
  • пошкодження суглобових поверхонь;
  • м’язова слабкість;
  • механічний стрес;
  • надмірне навантаження.

З високою частотою гострі пошкодження зв’язок трапляються серед фізично активних груп населення та осіб, які мають інтенсивні навантаження – спортсменів і військових.

Часто причиною захворювання є і те, що пацієнти недооцінюють тяжкість травми та не звертаються за медичною допомогою, тому симптоми, пов’язані з функціональними й механічними порушеннями, не є рідкістю у віддаленому періоді. Так, через 1 рік після травми приблизно 1/3 пацієнтів повідомляють про біль, набряк, м’язову слабкість, порушення функції, відчуття нестабільності, повторні пошкодження. Усі вказані симптоми можна розглядати як початкові прояви дегенеративно-дистрофічного процесу.

Таким чином, вплив таких механічних чинників, як порушення конгруентності суглобових поверхонь, стабільності суглоба, надмірне навантаження на окремі ділянки хряща, є ризиком. Однак не можна ігнорувати й важливість біохімічних механізмів, ініційованих механічними чинниками, у розвитку захворювання. Відомо, що пошкоджені хондроцити виділяють стрескатаболічні ферменти, що руйнують колаген і протеоглікани, порушують процеси їх синтезу та ремоделювання, спричиняють проліферацію синовіальних клітин.

У клініці «СІТІ ДОКТОР» працює потужна команда ортопедів. Це лікарі з досвідом, знаннями та професійним підходом до лікування кожного окремого випадку. Наш персонал піклується про пацієнта, дбає про емоційний фон перед будь-яким оперативним втручанням і дбайливо виконує свою роботу під час реабілітації пацієнта.

Все, що вам слід зробити – звернутися до контакт-центру та записатися на консультацію. Лікар зможе провести первинну діагностику та повністю проінформувати щодо необхідного шляху лікування. У нашому медичному центрі виконуються всі види хірургічних втручань на суглобах: операції через проколи на менісках і зв’язках, клітинні відновні технології, корекція деформованих і заміна суглобів. Також ми проводимо фізичну реабілітацію після операції та супроводжуємо у процесі відновлення. Звертайтеся!

 

CitiDoctor – хірургічний центр повного циклу.

Віримо у ЗСУ! Працюємо на своєму робочому місці!

 

Поставте питання лікарям та отримуйте відповідь 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

Хірургічний центр повного циклу CitiDoctor https://citidoctor.ua/ 

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: 0(44) 333 48 85