онколог клініки CitiDoctor О.М. Васильченко

Будь-яка з вакцин проти COVID-19, що є в Україні, може бути використана для проведення щеплення особам із супутньою онкопатологією.

Коли при лікуванні онкологічних захворювань потрібно відкласти вакцинацію проти COVID-19?

1. Трансплантація гемопоетичних стовбурових клітин

Вакцинація проводиться не раніше, ніж через 3 місяці після алогенної, аутогенної трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин, клітинної терапії (наприклад, CAR T-cell).

Очікується, що реакція «трансплантат проти господаря» та імуносупресивна терапія щодо неї (наприклад, застосування системної терапії кортикостероїдами і препаратів таргетної терапії) матимуть супресивний ефект на вакцинацію. Пацієнти, що знаходяться на підтримувальній терапії (наприклад, ритуксимаб, інгібітори тирозинкінази Брутона, інгібітори Янус-кіназ), можуть мати слабку імунну відповідь на вакцинацію.

2. Онкогематологічна патологія

При перебуванні на курсі інтенсивної цитотоксичної хімієтерапії (наприклад, цитарабін/антрациклін-вмісних курсів терапії при гострій мієлоїдній лейкемії) необхідно відстрочити проведення вакцинації до відновлення абсолютної кількості нейтрофілів.

При порушенні функції кісткового мозку внаслідок хвороби та/або терапії без очікуваного відновлення або з мінімальним відновленням вакцинація може бути проведена у будь-який час.

При тривалій підтримувальній терапії (наприклад, таргетними препаратами при лімфоцитарній лейкемії або мієлопроліферативній неоплазії) вакцинацію можна проводити у будь-який час.

3. Солідні злоякісні пухлини

У пацієнтів, які отримують цитотоксичну хімієтерапію, оптимальний час для вакцинації щодо циклів хімієтерапії невідомий. Враховуючи варіативність конкретних схем та інтервалів між циклами, не можна стверджувати, чи буде імунізація мати вищу ефективність, якщо її проводити під час хімієтерапії, у порівнянні з серединою циклу, коли кількість лейкоцитів може бути нижчою. Тому рекомендовано проводити вакцинацію будь-коли.

При терапії таргетними препаратами, імунотерапії, променевій терапії вакцинація може бути проведена у будь-який час.

 CitiDoctor – хірургічний центр повного циклу.

Пацієнт понад усе: боротьба за ваше здоров’я без компромісів!

 

Задайте питання лікарям та отримуйте відповідь 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

Хірургічний центр повного циклу CitiDoctor https://citidoctor.ua/ 

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: 0(44) 333 48 85