Ендопротезування колінного суглобу в Києві - 01

Можливості операції та її причини

Артропластика коліна, або ендопротезування колінного суглоба, дарує шанс на нове життя людям, які страждають від болю та обмеження рухів у коліні. Ця хірургічна операція передбачає заміну пошкоджених поверхонь суглоба на штучні імпланти, що відновлює функціональність і покращує якість життя пацієнта.

Така операція виконується у випадках, коли пошкодження або захворювання суглоба не піддаються консервативному лікуванню. Однією з основних причин, яка вимагає ендопротезування суглобів, є артроз. Гонартрит, що являє собою руйнування хряща колінного суглоба, призводить до обмеження рухів, деформації та болю. Основний механізм розвитку артрозу пов’язаний з порушенням кровопостачання хрящової тканини та субхондральної зони. Залежно від ступеня патологічних змін виділяють 4 стадії артрозу.

Яким буває ендопротезування коліна?

Ревізійне й тотальне ендопротезування

Штучні суглоби виготовляються з різних матеріалів, таких як титан, тантал, кераміка, поліетилен, нержавіюча сталь, кобальт і хром. Основними вимогами до компонентів протеза є біоінертність, міцність і замінність. Для фіксації застосовується спеціальний медичний цемент. У випадку зношування чи нестабільності може бути проведена заміна окремих компонентів або всього протезу. Отже, ревізійне ендопротезування – це хірургічна операція, що полягає в заміні раніше встановленого ендопротеза суглоба на новий.

Тотальне ендопротезування – це хірургічна операція, при якій виконується повна заміна пошкодженого суглоба на штучний імплант. У тотального ендопротезування коліна виділяються 3 типи: незв’язане (малопоширене застосування), напівзв’язане (зі збереженням або без збереження зв’язкового апарату) та зв’язане-шарнірне (забезпечує заміну суглоба з пошкодженими зв’язками чи розгинальним апаратом). Окремо можна зазначити одномищелкове ендопротезування, що показане при ізольованому ураженні одного мищелка. Трьохполюсним ендопротезуванням називають тотальне із заміною поверхні надколінника.

Основним критерієм для проведення тотального ендопротезування є больовий синдром, завдяки якому пацієнт сам ухвалює рішення щодо операції. Необхідно уникати очікування станів, коли з’являються обмеження у русі суглобу та виражена деформація, оскільки це може ускладнити операцію як для пацієнта, так і для лікаря.

Завдяки розвитку сучасної апаратури та малоінвазивних технологій процедура заміни суглоба стала менш травматичною й менш крововтратною. Пацієнт може розпочати ходьбу в той же вечір або на наступний день після операції. Середній термін перебування в клініці складає 2-3 дні. Ціна ендопротезів коліна може варіюватися від 1000 до 10 000 доларів, залежно від матеріалів і виробника. Найбільш коштовними є шарнірні ендопротези коліна.

Ендопротезування колінного суглобу в Києві - 02

Рекомендації для пацієнта перед операцією ендопротезування колінного суглоба

  • Перед заміною колінного суглоба перш за все зверніться до свого лікаря. Зазвичай варто зробити загальний аналіз крові, розширений біохімічний аналіз крові, аналіз сечі та електрокардіограму. Додаткові обстеження будуть призначені лікарем-ортопедом під час госпіталізації.
  • Перед процедурою важливо не припиняти приймання ліків, рекомендованих іншими спеціалістами. Антикоагулянти слід приймати лише за рекомендацією лікаря. Питання щодо приймання ліків та необхідності використання милиць чи ортезів варто обговорити з ортопедом ще на етапі планування операції.
  • У день оперативного втручання приходьте на порожній шлунок, тобто не їжте та не пийте зранку. Якщо між прийманням їжі та процедурою пройде значний час, узгодьте це з анестезіологом або лікарем, який вас лікує.
  • Гомілку та стегно можна поголити самостійно за 1-2 дні до операції. З собою у відділення можна взяти телефон, ноутбук, особисті гігієнічні засоби, такі як зубна щітка, паста та гель для душу. При цьому клініка забезпечує всіма необхідними гігієнічними засобами та харчуванням. Усі палати оснащені санвузлами, телевізорами, функціональними ліжками та вайфай.

Принципи післяопераційного періоду

Звертаємо увагу! Ця інформація є загальною та має обов’язково уточнюватися з вашим лікарем.

Поступове навантаження. Забезпечення стабільності імплантів вимагає не лише правильного розподілу навантаження, але й врахування зростання та зміцнення тканин, що були ушиті під час операції. Важливо пам’ятати, що відсутність навантаження може призвести до атрофії, а надмірне навантаження – до пошкоджень тканин. Навпаки, поступове збільшення навантаження сприяє зміцненню м’яких тканин і кісток.

Профілактика тромбемболії. Після операції існує ризик утворення згустків крові в судинах внаслідок малорухомого стану та патології судин. Протягом перших тижнів слід приймати антикоагулянти, згідно з рекомендаціями лікаря. Також рекомендується використовувати еластичні бандажі чи компресійні панчохи.

Супровід. Перші підйоми з ліжка рекомендується виконувати під наглядом родичів або медичного персоналу, щоб уникнути можливих падінь. Перед підйомом слід сидіти в ліжку протягом декількох хвилин.

Контроль ваги. Збільшення маси тіла може негативно позначитися на стані імплантів і загальному здоров’ї, тому важливо дотримуватися здорового способу життя та регулярно контролювати вагу.

Профілактика інфекцій. Після операції завжди існує ризик інфікування імпланту. Необхідно уникати контакту з можливими джерелами інфекції та негайно звертатися за медичною допомогою при будь-яких ознаках інфекції.

Зв’язок з лікарем. Важливо звертатися за консультацією до лікаря у разі будь-яких сумнівів або погіршення стану. Слід ретельно спостерігати за післяопераційною раною та своєчасно повідомляти лікаря про будь-які зміни.

Після операції ендопротезування колінного суглоба також важливо уникати перегріву та перенапруження, що можуть вплинути на здоров’я й стан тканин. Рекомендується обмежити застосування фізичної терапії, такої як УВЧ-терапія та ультразвукова терапія, й дотримуватися всіх рекомендацій лікаря.

Якщо у вас виникли питання чи є потреба дізнатися більше про операцію артропластики коліна – звертайтеся, будемо раді надати кваліфіковану допомогу.

CitiDoctor – хірургічний центр повного циклу.

Віримо у ЗСУ! Працюємо на своєму робочому місці!

Поставте питання лікарям та отримуйте відповідь

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Хірургічний центр повного циклу CitiDoctor https://citidoctor.ua/

04073, Україна, м. Київ, просп. С. Бандери, 17/1

Тел.: 0(44) 333 48 85